de

waarheid

zit in

je gevoel,

je gevoel

is altijd

de

waarheid!

comfort zone

De comfort zone is een belangrijke plek waar we naar terug kunnen keren om te reflecteren, zaken weer in perspectief te kunnen zetten en op te kunnen laden. In de baai, zeg maar, je veilige haven waar je weet wat je kunt en daar ook op vertrouwt. Bij de Endless-training zal je vaak die grens ervaren van net binnen of buiten de comfort zone. 

 

Met mijn zienswijze comfort zone wil ik in het model de logische niveaus erbij betrekken. Het is een model dat ik vaak gebruik bij coaching individueel, groepen en zelfs zakelijk voor een bedrijf dat visie en beleid inzichtelijk wil hebben. Het is een krachtig model gezien het duidelijk is bij het visualiseren, de taal en bij het schrijven. Het model kan ook nog ingezet worden als een opstelling, om deze mentaal en fysiek te beleven en te doorlopen. Verderop in het programma staat het model “de logische niveaus” omschreven. Op internet staat veel geschreven over de logische niveaus NLP.

 

Als eerste ga ik uit van het grotere geheel, het oneindige, het universum, het heelal tot aan de kern van onze aarde. Alles is met elkaar verbonden, van onze ziel, DNA, vlees en bloed, tot ons geconditioneerd denken. Specifieker hebben we het over energie, spiritualiteit, aura’s, chakra’s, het zenuwstelsel, het fysieke, vlees en bloed. Voor de een is deze materie bekend, en de ander weet niet waar het over gaat.

 

Zie het grotere geheel als een enorme grote bol energie met daarin het aardse, de mens en de logische niveaus die sterk verbonden zijn met ons denken, het mentale en geconditioneerd gedrag. 

 

De ziel maakt tijdens het leven een lange reis die begint bij de weg naar de aarde. Het komt in contact met de ouders waar het zich bij wil voegen en bereidt hen voor op haar komst door middel van dromen, versnelde transformaties en de conceptie. 
Een ziel komt graag in een vrije omgeving terecht, afhankelijk van de levensles die hij wil leren. Los van oude patronen, karmische banden en maskers kan deze ziel op een soepele manier haar missie en ware zelf ontdekken. Karmische banden zijn relaties tussen mensen die elkaar kennen uit eerdere of vorige levens en die intense emoties met betrekking tot elkaar hebben ervaren. De geboortes van onze kinderen zijn de spiegel van het leven.

 

In deze tijd worden er veel kinderen geboren met een hogere energiefrequentie, de sterrenkinderen. Deze kinderen zijn energiewezens die na lange of korte periode weer naar de aarde komen om hier iets te brengen. De ouders waar dit kind zich mee gaat verbinden moeten dus een veilige basis vormen. Die basis is ook de eerste pijler van de Endless-training “Waarom reageer ik zoals ik reageer”

De term sterrenkind wordt vaak als synoniem van nieuwetijdskind gebruikt, maar soms ook als benaming voor een bepaald type nieuwetijdskind. Een aantal eigenschappen van een sterrenkind zijn intuïtief, hoogsensitief, het ervaart makkelijk vrede, heeft compassie met mensen, vindt fijn om naar de sterren te kijken, heeft behoefte aan rustmeditaties, het voelt zich een met anderen en heeft sterke verbinding met de aarde. 
 
Nu de betrokkenheid met de logische niveaus, waar het zieltje indaalt bij het niveau missie en zo verbinding maakt met alle zes de niveaus. Deze verbinding is een pure samensmelting, om het zo maar te zeggen, van een iets niet zichtbare energie naar het uit eindelijke vlees en bloed. Een energie die samengaat en stroomt via het zaadje en het eitje, de conceptie, waar de kwaliteit van het aardse leven al begint. Deze verticale beweging blijft resoneren door alle zes de niveaus en blijft verbonden met het grotere geheel. Vlees, bloed en alle organen zijn maar bijzaak. Groei en ontwikkeling speelt zich allemaal af op dat energetische. Dat kan uitwerken op het mentale, fysieke en alle organen. Ons lichaam geeft slecht signalen af als er iets niets lekker verloopt op het levenspad. Dit proces verloopt de rest van je leven. 

 

Nu zijn we op het punt gekomen van de comfort zone. Helaas, het is niet anders, maar we maken in dit leven vanalles mee. Jij, ik, iedereen. En dat wat we meemaken heeft invloed op elk niveau van de logische niveaus. En zo creëren wij een comfort zone. Jij, ik, iedereen. Voorbeeld: een jeugdige die opgroeit in een oorlogsgebied of bij een gezin waar verslavingen een rol spelen, zal zich anders ontwikkelen in hoe hij of zij de wereld gaat zien. Deze gebeurtenissen, invloeden hebben weer invloed op onze gedachten, gevoel en gedrag en vormen zo je referentiekader van waaruit jij weer gaat reageren. Al ben je nog zo zorgvuldig en geliefd opgevoed, er zullen thema’s zijn die doorwerken op alle niveaus.


Met andere woorden, op alle niveaus gebeurt er van alles in combinatie met de invloeden van het grote geheel. Vanuit dat kader ga jij de wereld zien zoals jij het bent gaan zien, zo was het gewoon voor jou, je kende niet anders. Soms zag je bij andere mensen en gezinnen dat het daar anders was, en anders aanvoelde, maar ja, je hebt nooit geleerd om anders te denken. Je lichaam reageerde wel met diverse klachten, maar nietsvermoedend wist jij niet dat dit allemaal met dit proces te maken had.
Op latere leeftijd ga je ook nog denken dat het allemaal niet zo erg is, wat stel ik me aan, het is goed zo. Je verstopt de narigheid of probeert het op de een of andere manier van je af te schudden. 

 

Binnen je eigen wereld creëer je als het ware nog een wereld, de comfort zone. Dat is een wereld die nooit iemand van de buitenkant kan waarnemen. We hebben als het ware een comfort zone die wij kunnen waarnemen door naar het gedrag van iemand te kijken. Maar er zit nog op een diepere laag, een comfort zone die verbonden is met missie en het grotere geheel. Even zwart wit: als je op dat niveau niets veranderd, zal er ook niets veranderen. Al dat andere waarvan we denken dat het veranderd is, blijft geconditioneerd gedrag. Dat geconditioneerd gedrag zal zeker fijn voelen en je kunt er blij van worden, niets mis mee. Vergelijk het met een hond die elke dag dezelfde brokken krijgt en blijft kwispelen. 

 

Bij de training gaan wij samen deze comfort zone ontdekken. Waar ligt de grens om uitgedaagd te worden? Of waar ligt de grens om juist te leren? Net binnen of buiten die grens. 
En geloof me, beste lezer, klaar ben je nooit. Tot de dag van vandaag komen er bij mij nog gedragingen naar boven waarvan ik denk, uh, waar kom jij vandaan, wat gebeurt er? Of: jeetje, dat was een bijzondere droom, en goh, het lijkt erop of ik die persoon al jaren ken.

 

Andere gewaarwordingen die er ook kunnen zijn, zijn waarschijnlijk déjà vu’s.
Déjà vu: een gevoel van herkenning hebben wanneer men zich op een bepaalde plaats bevindt terwijl men er nog niet eerder geweest is. Of het gevoel hebben een bepaalde gebeurtenis al eens eerder te hebben meegemaakt terwijl de gebeurtenis plaatsvindt. Je bent in gesprek en weet ineens al wat de ander gaat zeggen. Of je ziet iets gebeuren en weet dat je dat op exact dezelfde manier en plaats al eens eerder zag. En toch besef je je dat dit eigenlijk helemaal niet kan. 

 

De spirituele verklaring van een déjà vu is dat voordat je dit leven ging leiden, je samen met je gidsen een route hebt uitgestippeld. Een déjà vu vertelt je af en toe dat je op de goede levensweg zit. Hoe dan ook, het blijft een bijzondere ervaring. Sterker nog, je moest eens weten hoe vaak ik dit heb ervaren. Toen ik dit stuk ging schrijven was ik in Australië, dat is toch een eindje uit de buurt zou je zeggen. Ik kom daar met iemand in gesprek en het lijkt alsof we dagelijks bij elkaar op de koffie komen. Deze ervaring konden we gelukkig allebei bevestigen. 
Poeh, als ik eraan terug denk hoe vaak ik deze sensatie in mijn jeugd heb meegemaakt. Achteraf denk ik, had ik ze maar had opgeschreven, dan had ik kunnen bewijzen dat het bestaat. Maar nu denk ik, laat maar, het klopt gewoon, punt.

 

Wat zo interessant is bij die grens op dat niveau, is dat je daar kwetsbaar mag zijn, mag ontdekken, mag waarnemen, mag aftasten, mag invoelen. Het is een niveau waar inzichten worden geboden, waar kansen en mogelijkheden liggen. Het is daar zo puur, groot, oneindig, kleurenrijk en soms zo helder ultra wit. Op deze lagen of niveaus spelen thema’s van onze ouders en verre voorouders. 

 

Voorbeeld als een kind bij een bepaald thema niet gehoord of gezien wordt, of er zijn dingen gebeurd in het verleden, kan het zomaar zijn dat dat kind bepaald gedrag laat zien. Bijvoorbeeld een puber met lange haren voor zijn ogen, zwart gekleed met een capuchon en een pet op, die al zuchtend zijn bed uitkomt. Met zijn kapotte gymschoenen op een gammele fiets naar school, en hij denkt aan zijn volgende piercing en tattoo, en als het even tegenzit, kijkt hij uit naar zijn jointje. 
Deze ontwikkeling speelt zich allemaal af op dat niveau. Wij zien van alles aan de buitenkant, maar we weten totaal niet wat er echt speelt bij dat kind. 

 

Wat ik hierbij ook wil aangeven, is dat wij nog te veel en te vaak oordelen over iemands zijn comfort zone. In vele trainingen en cursussen wordt daar aandacht aan besteedt. Dat is prima, maar daar wordt toch te makkelijk over gedacht en ze gaan niet genoeg de diepte in. 
Vandaar dat ik graag met de logische niveaus werk, want zo maak je namelijk verbinding met het grotere geheel. Comfort zone is iets waar je niet voor kiest.