de

waarheid

zit in

je gevoel,

je gevoel

is altijd

de

waarheid!

de goeroe zit in jezelf

De goeroe zit in jezelf is misschien wel het makkelijkste en oprechtste antwoord dat je kan ontvangen als je een hulpvraag hebt, of misschien wel aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken. Dan zouden we nu klaar zijn en zou jij dit niet eens gelezen hebben. En ja, hoe vaak ik deze gedachten al heb gehad: Wiljo, het antwoord zit in jezelf, jij bent de goeroe voor jezelf en ga het niet bij een ander zoeken. 

 

In mijn Endless-programma ga ik uit van vier doelen, namelijk vrede, rust, oké zijn en liefde. Ik denk dat liefde wel het allesomvattende is.
Er wordt tegenwoordig met zoveel trainingen en opleidingen gegooid, met zoveel nieuwe disciplines, alweer een oeroude methodiek met een nieuwe jus. Ik vraag me soms af, is de wereld dan zo rot dat er voor elke scheet een nieuwe therapeut moet komen? 
Dit komt misschien wat direct over, maar het is wel een vraag die me bezighoudt. En ja, ik ben er ook één van die nu met deze training komt. En ja, Ik heb iets te vertellen en denk te weten hoe het kan.

 

De andere kant van het verhaal is dat als er zoveel therapeuten en opleidingen bijkomen, dat het ook een mooie beweging is, ervanuit gaande dat meer mensen naar een hoger bewustzijn willen en daar ook weer op geanticipeerd wordt door mensen die echt wel wat kunnen. En ja, ik heb ook diverse coaches en therapeuten mogen ontmoeten waarbij ik dacht, wauw, dat was een mooie sessie, die spiegelde mij wat voor. 
Waar ik meer op doel is dat er een valkuil, blinde vlek gaat ontstaan waar de hulpvraag onveranderd blijft, maar de therapeuten het wel oplossen. Na mijn idee zijn er zoveel praktijken met een diversiteit aan therapieën, en wij een shoppers cultuur aan het creëren zijn onder de clienten. En dan doel ik ook op het volgende, het zorgenkindje. 

 

Een ander zorgenkindje is het aanbod van opleidingen en cursussen dat therapeuten aflevert die het vak helaas niet goed begrijpen, het welbekende aanmodderen en mensen valse hoop geven. Als voorbeeld: in mijn vakgebied wordt er in een paar dagen een cursus hypnose gevolgd en vervolgens noemt diegene zichzelf hypnotherapeut. Schildje op de muur, een creatieve website et voilà. 

 

Een andere beweging is de groepstrainingen die verzorgd worden. Bijvoorbeeld de nieuwe trend van een retraite op Ibiza waar het lijkt op een modeshow met witte jurken en gezonde fruitmanden met vooral groenvoer en daar ook nog dik voor moeten betalen. Om daar maar de mooiste foto’s te maken om thuis te laten zien dat ze vol in transformatie zitten. Ze hebben nog net niet god ontmoet, maar hij was wel aanwezig. Drie maanden later blijft er van deze transformatiebijeenkomst niets meer over, en voelen zij zich schuldig omdat ze bang zijn dat die periode eigenlijk niets heeft opgeleverd. Dit vertellen ze natuurlijk niet aan de omgeving, namelijk, dit zou toch wel een heel groot falen zijn, en de groep met de therapeut, coach zeker niet teleur willen stellen.

 

In ieder geval hebben ze het daar heel leuk gehad met een paar mooie foto’s, voor het thuisfront, met een verhaal dat het zo diepgaande bijeenkomst was. In ieder geval, het kindsdeel is weer bevredigd. 
En nogmaals, het is ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, zowel voor degene die de training geeft en diegene die deze volgt, en als soms iets niet werkt, is dat ook een mooie bewustwording.

 

En zo gaat dat met vele trainingen. Denk aan het overschot aan NLP-trainingen, familieopstellingen en regressietherapeuten; van klankschalen tot gezond eten. Mensen geven er zoveel geld aan uit en schieten er geen bal mee op. Ik maak me zorgen om hoe vakbekwaam deze therapeuten zijn en of ze onbewust schade aanrichten bij de client. Clienten voelen zich slachtoffer, en durven dit niet aan de buitenwereld te vertellen, bang om daar op veroordeeld te worden. 

 

En nogmaals, ik ben niet de goeroe, maar wil je wel meegeven dat ik vanaf 2001 tot en met 2007 heb gestudeerd om een goede basis therapeut te worden. En ik zit tot de dag van vandaag nog met vraagstukken waar ik op moet studeren. 

Ik ben vanaf 2020 bezig met het opzetten van de Endless-training, om dit goed en professioneel te kunnen aanbieden. De pilottraining die ik al met een groep mannen “van man tot man 2022” heb kunnen draaien, heeft laten zien dat het werkt, dat veranderingen blijven hangen en doorwerken. 

 

Ja, ik heb goede, vakbekwame collega’s waar ik mee samenwerk. En ja, het is ook goed dat er veel  aanbod is. Binnen dat aanbod blijf ik ook steeds vernieuwen in samenwerkingen, scholing en kennis. Met de nadruk op samenwerken - dat zal de komende jaren, eeuwen belangrijk worden, willen we gezamenlijk een verandering in beweging krijgen op deze mooie planeet. Deze planeet, de aarde die blijft rustig zijn rondjes draaien, waar de natuur gewoon zijn ding doet. Ja, de mens heeft invloed op de natuur, maar die zal er niet wakker van liggen, die blijft gewoon zijn rondjes draaien. 

 

En willen we een brug van de alternatieve en complementaire zorg maken naar de reguliere zorgverlening, om zo alle doelgroepen te voorzien, dan zullen we af moeten van alle ego eilandjes. 

 

Wij hebben namelijk allemaal het zelfde doel: de alles omvattende liefde, rust, oké zijn en vrede.
Er is een reden waarom jij dit bent gaan lezen, en die reden zal zeer waarschijnlijk zijn dat wij iets moeten doen richting vrede, rust, oké zijn en liefde.  

hypnotherapie_venlo
hypnotherapie_venlo