de

waarheid

zit in

je gevoel,

je gevoel

is altijd

de

waarheid!

g-moe

G staat voor Generatie in ontwikkeling in mobiele telefonie. Als je deze generaties op een tijdlijn zou zetten, ziet die er als volgt uit. We beginnen bij het begin, de 0G-generatie. In de jaren veertig waren Motorola en Bell System pionier op het gebied van mobiele telefonie.

 

Wat ik met deze tijdlijn wil aangeven, is de snelheid en de kracht die de laatste jaren zijn toegenomen op vele gebieden. Even voor het gemak: de snelheid van de G-telefonie, en de G van G-krachten in de autosport. Waar ik op doel is dat ons brein daar niet voor is gemaakt. Ons brein kan al deze informatie niet meer aan. Er zijn zoveel invloeden en informatie die ons brein de laatste decennia moet verwerken, dat ons brein wordt overvraagd. 24/7 is er informatie om ons heen waar wij aan verslaafd zijn geraakt, niet meer zonder kunnen. 

 

Deze overvragingen komen voor in je privé, vrije tijd en op je werk. De snelheid van alle invloeden kan het brein qua ontwikkeling niet meer aan. Het brein ontwikkelt zich continue onder druk van alle invloeden. In mijn beleving zijn de mentale en psychische klachten vanaf de jaren 80 en 90 alleen maar meer geworden. Ik zeg wel eens, de wereld is burned-out. Ik begrijp nu wat mijn oma, opa en mijn ouders bedoelen met: van werken word je niet moe. Ze hadden gelijk, want van werken word je anders moe, lichamelijk moe. 

 

En ik blijf erbij dat de mentale overvragingen en voldoen aan alle verwachtingen ons moe maakt, G,moe. We zijn in een maatschappij terecht gekomen met veel te hoge verwachtingen, of te wel een prestatie maatschappij. De verwachtingen mogen er zijn, niets mis mee, maar een juiste balans in de verwachtingen met de mentale draaglast en draagkracht is totaal verstoord.

 

Als ik zie en hoor waar ouders, opvoeders en hun jonge opgroeiende kinderen tegenwoordig aan moeten voldoen met schema’s, protocollen, Cito-toetsen, en ga zo maar door - dan kan het toch ook niet anders dan dat wij ons brein aan het uitputten zijn, oftewel we creëren energielekken. Op de website van Sensus (https://sensuscare.nl/podcasts/) kun je in de podcasts Stress meer te weten komen over wat overvraging met een mens kan doen. 

 

Vandaar dat ik als metafoor de 5G wil inzetten, omdat ons brein daar niet voor is gemaakt, punt. 
Nogmaals, er zijn zeker mooie ontwikkelingen op gebied van de psychologie, digitale wereld, de technische wereld, voedingsindustrie, wetenschap en de zorg. Maar we zullen anders met onze energie om moeten leren gaan. De reden dat ik nu energie benoem is omdat ons brein op dit moment niet de tijd en de ruimte krijgt die het nodig heeft voor herstel tijdens onze nachtrust. 

Als ik cliënten ontvang met slaapproblemen en burn-out, zul je nu waarschijnlijk wel begrijpen wat voor antwoord ze zeer waarschijnlijk krijgen te horen.


Maar er gebeurt nog meer als je G-moe bent. Ons denken wil niet verliezen van de verwachtingen en invloeden van onze ouders, in relaties en werkgevers als voorbeeld. Op jonge leeftijd creëren we al loyaliteiten, de pleasers, de aanpassers en de schikkers. Onbewust gebeurt er vele malen meer dan wij ons bewust zijn. Er ontstaat een scheefgroei in ons brein, namelijk tussen ons rationele en emotionele ontwikkeling. Ik benoem dit even in het kort voor het gemak, anders ben ik dadelijk 100 pagina’s verder. We creëren zo een maatschappij met volgers die op latere leeftijd moeilijk kunnen reflecteren op hun eigen behoeftes en verlangen en moeilijk keuzes kunnen maken. In feite ontstaat er al een emotionele verwaarlozing vanaf onze puurheid; onze geboorte. 

 

In feite geef ik ook aan dat we van onze puurheid af aan het ontwikkelen zijn met alle gevolgen van dien. En dat is een van de redenen dat ik de Endless-training aan het opzetten ben “Waarom reageer ik zoals ik reageer”. Ik wil mensen weer een kans geven om bij zichzelf te komen. Niet naar de betere versie van jezelf, nee, de pure versie van jezelf. En beste lezer, jouw verhaal is ook mijn verhaal. 
Ja, geloof me, we zullen terug naar de basis moeten en onze kinderen geven wat ze op jonge leeftijd nodig hebben. Anders gezegd, we mogen onze kinderen niet de reflectie afnemen waar ze recht op hebben. Toch?

 

Dank voor aandacht en tijd.