Ik wil graag nog iets verduidelijken. Woordkeuze, citaten en teksten blijken al een trigger te zijn in hoe wij als mens deze interpreteren. Alleen al het woord ‘moet’ en ‘moeten’ kunnen mensen door getriggerd worden. Schijnbaar raakt dat al de lading bij die persoon. Dat is een van de dingen die vaak gebeuren,: feiten en emoties worden meteen uit hun context gehaald, alsof het er op lijkt dat de vecht- of vluchtmodus alweer zijn werk doet. Aan woorden en taal zitten onbewust zoveel emoties gekoppeld. Ik noem dat meestal geconditioneerd woordgedrag. Ik ga hier nu niet te veel op in, maar het heeft voor 80 procent te maken met hoe wij in onze jonge levensjaren zijn opgevoed. In feite was er toen maar één referentiekader, namelijk onze ouders en opvoeders.
Dit zijn enkele woorden die een totale andere betekenis kunnen hebben: wij/wei, eis/ijs, houd/hout, moet/moed, bank/bank, boeken/boeken, manen/manen, lijden/leiden, hei/hij, licht/ligt.
Dat is wat ik meestal in de praktijk ook aangeef bij het woord ‘moeten’, in de positieve zin van het woord ‘moeten’. Moeten staat dan voor, het willen en doen, het kunnen en aangaan, verantwoordelijkheid nemen. Het woord ‘moeten’ krijgt een totale andere vorm en emotionele lading. Bij woordspelling, humor, grappen en moppen kunnen we er met z’n allen zo om lachen. Dan mogen we wel ver de grens over tot de meest belachelijke grappen en humor. Op zo’n momenten vinden we het leuk en geven we er ook nog geld uit aan deze woorden. Het verschil hierin is dat daar geen angst bij zit, het gaat om het leed van een ander.
Misschien krijg je al een duidelijker beeld van waarom ik zo intensief bezig ben met het opzetten van de Endless training “Waarom reageer ik zoals ik reageer”.
Hoe interpreteer jij barcode?
Ik in ieder geval als iets waar wij als mens vanaf MOETEN, het is BAR hoe wij geCODEerd zijn en worden.
En dat is een van de redenen dat ik de Endless-training aan het opzetten ben “Waarom reageer ik zoals ik reageer”. Ik wil mensen weer een kans geven om bij zichzelf te komen. Niet naar de betere versie van jezelf, nee, de pure versie van jezelf. En beste lezer, jouw verhaal is ook mijn verhaal.
We hebben geen controle over de manier waarop mensen onze ideeën of gedachten interpreteren, maar we hebben wel controle over de woorden en tonen die we kiezen om ze over te brengen. Vrede is gebaseerd op begrip en oorlogen zijn gebaseerd op misverstanden. Onderschat nooit de kracht van een enkel woord en gooi nooit roekeloos rond met woorden. Eén verkeerd woord of verkeerd geïnterpreteerd woord kan de betekenis van een hele zin veranderen en een oorlog veroorzaken. En één goed woord, of één vriendelijk woord, kan je de hemel en open deuren schenken.