Misschien wel de meest onderschatte stress die ons lichaam dagelijks moet ondergaan, fysiek en emotioneel moet verteren. En het heeft ook nog eens een belangrijke functie voor ons lichaam.
Het gaat namelijk om ons spijsverteringsstelsel dat ik ook de aandacht wil geven.
Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat ik het laatste jaar met veel passie en energie bezig ben met het opzetten van de Endless training. Vele berichten zijn te zien, te horen en te lezen op social media, die ik ook graag met jullie wil delen. Directheid en openheid is een manier van werken wat bij mij past en waar ik me goed bij voel. Daarom wil ik mijn visie en stellingen ook haarscherp inzetten, als het ware zwart-wit. Naar mijn idee is dat nodig om deelnemers aan de Endless training mentaal naar hun bewustzijn te stuwen. Het is allemaal met de positieve intentie voor ieders persoonlijke groei. Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, stofwisseling en de spijsvertering. Dit laatste, het spijsverteringsstelsel, wil ik nu onder de aandacht brengen. Bij het functioneren van de darm kijken we al snel naar de inhoud ervan. We denken dan aan het gehalte van de gezonde darmflora, de aanwezigheid van gifstoffen, pathogenen, spijsverteringsenzymen en voeding.
Echter is er nog één zeer belangrijke factor die veel invloed heeft op het functioneren van het gehele spijsverteringskanaal, en dat is het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bij de mens is opgebouwd uit het centrale zenuwstelsel (de hersenen) en het ruggenmerg. Daarnaast hebben we een perifeer zenuwstelsel dat het gedeelte is van het zenuwstelsel dat buiten de hersenen en ruggenmerg valt. Het zijn die zenuwbanen die de verbinding vormen tussen de organen en het centrale zenuwstelsel. Het is dus het verbindende deel van het zenuwstelsel dat belangrijk is en altijd optimaal zou moeten functioneren.
Voor het functioneren van het perifere zenuwstelsel wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende delen van het perifere zenuwstelsel. Aan de ene kant het parasympatische deel dat voor de rust en ontspanning zorgt. Aan de andere kant het sympathische deel dat voor actie zorgt.
Deze twee delen hebben we allebei nodig en ze horen perfect in balans te zijn met elkaar. We hebben in ons leven een goede balans nodig van rust en actie.
Het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor de opname van voedingsstoffen, een grotere productie van spijsverteringssappen, snellere darmbeweging en verwijding van bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel. Deze zaken kosten het lichaam veel energie en kunnen daarom het beste geregeld worden vanuit de rustsituatie van het parasympatische zenuwstelsel.
Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie en de zogenaamde vecht-of-vluchtreactie. In de natuur zou het lichaam als het door een leeuw achterna gezeten wordt geen prioriteit stellen aan een goede spijsvertering, maar wel aan het optimaal functioneren van de spieren om weg te rennen.
Als het sympathische zenuwstelsel in het lichaam de overhand heeft, dan heeft de spijsvertering hier dus onder te lijden. Het spijsverteringsstelsel krijgt dan minder prikkels en minder bloedtoevoer en dat kan allerlei problemen geven voor darmen.
Het is belangrijk om te weten dat beide zenuwstelsels werken met stofjes die neurotransmitters heten en deze zorgen voor de communicatie tussen de zenuwcellen. De beide zenuwstelsels maken volop gebruik van een neurotransmitter genaamd acetylcholine. Zonder deze stof gaat de werking van beide zenuwstelsels verkeerd lopen. Bij een ongezond voedingspatroon en te veel stress heeft dat invloed op het beschreven proces.
Als er geen balans meer te verkrijgen is voor het lichaam tussen de twee typen zenuwstelsels zal het spijsverteringsstelsel enorm te lijden hebben.
Je zou je nu kunnen afvragen waarom z’n uitgebreide uitleg over dit thema, spijsvertering.
Inmiddels weten we al van alles van diverse soorten stress: oorzaak en gevolg, opvoeding, trauma, ga zo maar door. De intentie bij dit thema ligt op wat ik in het begin al aangaf: de meeste onderschatte stress die het lichaam dagelijks te verwerken heeft, ik zou het bijna onder traumatische ervaring of verwaarlozing willen scharen.
Kom, dan neem ik je even mee en maken we een rondleiding door onze dagelijkse supermarkt bij jou in de buurt. Eenmaal door het poortje komen we als eerste bij de groenten afdeling. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig een behoorlijk assortiment. Binnen dit assortiment kom je al diverse gemanipuleerde artikelen tegen die allesbehalve een voedingswaarde hebben. Maar oké, als je goed je best doet, kun je een aardig gezond recept bij elkaar krijgen om dagelijks nog iets gezonds naar binnen te krijgen.
We gaan verder, en gaan richting de broodafdeling voor vers brood, als we nog van vers kunnen spreken. Al snel komen we in de verleiding met al die hartigheden en die oh zo verrukkelijke geur die de speekselklieren aan het werk zet.
Links en rechts zien we de zuivelproducten en de kaasafdeling. Zuivelproducten waren vroeger een ambachtelijk product en het product deed ook de naam ambacht een eer aan. Het waren de oeroude vakmensen die hun producten met passie en liefde produceerden. Ook binnen de zuivelproducten stikt het door geur- en smaakstoffen gemanipuleerde producten. Hoeveel procent van de melkkoe daar nog in verwerkt zit, zou een mooie quizvraag zijn.
Een stukje verder komen we nog de meterslange junkfood afdeling tegen, namelijk de kant-en-klare diepvriesproducten. Opwarmen, opbakken, verhitten binnen tien minuten, nauwelijks afwas en binnen 30 minuten kan je heerlijk uitbuiken op de bank voor de tv.
En zo lopen we even verder waar de verleidingen alsmaar groter worden. Hoe verder we doorlopen des te meer opgewonden worden we van alle smaken, geuren, vetten, zouten, en niet te vergeten: suiker. Het lijkt wel een snoepwinkel.
En ja hoor, echt, dit is nog niet het einde. Nee, nu nog het vloeibare, wat misschien wel de meeste meters van de hele winkel in beslag neemt. Ook hier met alle geuren en smaken, en vooral niet vergeten het alcoholische assortiment dat ze bieden. Jeetje, wat een feest.
Al met al, als we hier een grove schets van maken, kunnen we wel stellen dat voor 80 procent van alle meters in de supermarkt gemanipuleerde producten zijn met geur en kleurstoffen, vetten, zouten, zuren en vooral suikers.
Beste mensen, wij hebben helemaal niet in de gaten wat die 80 procent allemaal met ons doet. Ten eerste hebben wij niet in de gaten dat wij aan veel producten verslaafd zijn. Ten tweede worden daar nog altijd belachelijke prijzen voor gevraagd. Ten derde zijn veel producten gemanipuleerd en hebben totaal geen voedingswaarde. Het vult onze buiken wel, maar het levert geen energie op. Vandaar dat wij na een paar uur na het avondmaal weer een hongergevoel krijgen. Even een zijstapje: wij weten tegenwoordig helemaal niet meer wat honger is. Ons voedingspatroon valt meer binnen de verslaving en geconditioneerd gedrag vreters.
De vetten, zuren, zouten, suikers en alcohol zijn zo sterk verbonden met emoties en ons beloningssysteem dat we niet meer zonder kunnen. De laatste decennia is dit sterk ontwikkeld, met alle klachten tot gevolg. Ik zal je besparen over welke klachten we het dan hebben. Tientallen hulpvragen krijg ik per jaar van cliënten die willen afvallen. Nogmaals, met alle respect en zonder oordeel, maar als we voorbij de hulpvraag kijken en op emoties uitkomen, verandert de hulpvraag.
Cliënten denken nog te vaak dat hypnotherapie een trucje is en de therapeut het werk doet. Helaas, dan moet ik je teleurstellen. En ja hoor, er zijn echt mooie resultaten waar gewichtsafname blijvend is, mede door de combinatie van de therapeut en de discipline van de cliënt die zijn of haar huiswerk goed doet.
Het is bekend dat ik ook met hypnose werk. Dat houdt in werken met het onderbewustzijn. En geloof me, jouw onderbewustzijn weet echt wel wat goed voor jou is, allemaal ten behoeve van en voor je gezondheid. In alle sessies die ik de afgelopen decennia heb gedaan bij gewichtsproblemen kwam naar voren dat cliënten voor 40 tot 60 procent te veel eten. Omdat? Als je terugkijkt naar het rondje supermarkt krijgen we veel te weinig gezonde voeding binnen die geen energie oplevert. Het lichaam geeft een signaal af, het wil energie. Dat interpreteren wij als honger. Vervolgens worden vetten, zuren, zouten en suikers omgezet in vet, vocht en smurrie. Ik denk dat ik bij dit laatste niet veel meer hoef uit te leggen wat de gevolgen zijn. Vetten, zuren, zouten en suikers geven direct een signaal af aan ons beloningssysteem. In feite is het gewoon een smurrie-verslaving. Maar zo’n smurrie-signaal is maar van korte duur.
Terug naar het begin van de meest onderschatte stress die ons lichaam te voorduren heeft. Misschien wordt het nu duidelijk wat onze maag en darmen allemaal te voorduren hebben, wat voor stress dat allemaal is. Waar moet die smurrie allemaal naar toe, waar moet dat worden opgeslagen? Weet jij dat? En dan nog de afval en gifstoffen die het lichaam te verwerken heeft. Ik zou zeggen, neem nog maar een maagremmer, en even rusten op de bank, en later op de avond bij de tv nog even een zakje chips met cola. Uh, doe toch maar een wijntje.
Ik wil het rondje supermarkt toch even afmaken. Eenmaal bij de kassa word je ook nog eens verleid met die grote manden en rekken snoepgoed die links en rechts staan, je staat er toch maar te wachten. En vervolgens word je ook nog eens afgerekend met die Hollywood-prijzen, en dat moet je op dat moment ook nog maar zien te verteren. Je moest eens weten wat je voor al die smurrie moet betalen. Ja, en dan nog even naar servicebalie voor sigaretten waar vast nog iets aan je vingers kan blijven plakken. Je moet toch de emoties wegvreten gezien je geen prijs hebt op je kras- of staatslot.
Wat ik eigenlijk wil aangeven: kom eens tot het besef wat wij fysiek en mentaal allemaal moeten verteren. We zijn op deze manier onze kwaliteit van het lichaam aan het interen.